daimyo.png

spacer

Geschiedenis Aikibudo

In het feodale Japan (ca. 1050-1875) had de keizer weinig te zeggen. Het land was in handen van adelijke grootgrondbezitters (daimyo's) met eigen legers. De daimyo's organiseerden zich in clans die onderling streden om de macht. Iedere clan oefende voor de strijd en ontwikkelde technieken en strategieën die vaak streng geheim waren. Hoewel de nadruk lag op wapengebruik, was ongewapend vechten een noodzakelijke aanvulling op het arsenaal.

De clan rond de invloedrijke Minamoto-familie beoefende een vorm van sumoworstelen met het principe van aiki. Het in harmonie brengen van (innerlijke) krachten stond hierbij centraal. De claninstructeur was sumo-kampioen (yumitori) én generaal in het leger van de Minamoto-clan: Shinra Saburo Minamoto Yoshimitsu (1045-1127). Hij structureerde de technieken tot een systeem en maakte hiermee school.

Daito-ryu, de oerschool

Omdat Yoshimitsu in het Daito-huis woonde, kreeg hij de bijnaam Saburo Daito. Hij noemde zijn school Daito-ryu (ryu = school) en zijn stijl aiki-jiu-jitsu. Het Daito-ryu heeft de Japanse vechtkunsten door de eeuwen heen sterk beïnvloed. Onder de circa 30-duizend Daito-ryu-volgelingen was Morihei Ueshiba, grondlegger van het aikido. Hij stichtte een eigen dojo en gaf in de jaren 1920-1930 voornamelijk les in Daito-ryu aiki-jiu-jitsu. Jigoro Kano, grondlegger van het judo, stuurde toen een aantal topleerlingen langs voor studie.

Minoru Mochizuki SanEén daarvan was Minoru Mochizuki. Na jaren training kreeg hij van Ueshiba een lesbevoegdheid in het Daito-ryu aiki-jiu-jitsu. Daarnaast was Mochizuki expert bij de klassieke zwaardschool Tenshin Shoden Katori-shinto-ryu. Mochizuki doceerde deze budotakken met een sterk eigen visie en noemde zijn stijl Yoseikan-budo.

The French connection

Mochizuki verbleef van 1951 tot 1953 in Frankrijk. Hij demonstreerde en doceerde onder meer aiki-jiu-jitsu in Yoseikan-stijl. In 1953 ging Mochizuki terug naar Japan. Daar trainde hij een jonge Franse budoka, Jim Alcheik. Alcheik keerde in 1957 terug naar Europa en werd de officiële vertegenwoordiger van deze aiki-jiu-jitsu-stijl.

Alain FloquetAlain Floquet (Parijs, 1939) was één van Alcheiks beste leerlingen. Hij begon met judo op zijn negende. In 1957 stortte hij zich ook op aikido, karate en kendo. Toen Alcheik in 1962 om het leven kwam, zocht Floquet contact met Mochizuki om de toekomst van het Yoseikan aiki-jiu-jitsu te waarborgen.

Na Floquets overname is de populariteit van het aikibudo en kobudo gestaag gegroeid. In 1978 kreeg Floquet van Mochizuki zijn zevende dan en de eretitel "kyoshi". In 1980 besloot hij - in overleg met Mochizuki - om zijn stijl aikibudo te noemen. Dit om verwarring met andere aiki-budovormen te voorkomen. Enige jaren geleden verleende Mochizuki aan Floquet de achtste dan Yoseikan-budo.

decoration
Home
Nieuws
Judo
Aikibudo
Over Shi-Han
Veelgestelde Vragen
Fotoalbums
Links
Contact
Zoeken
decoration
Shi-Han Vereniging voor Judo en Aikibudo te Leidschendam-Voorburg
Email: info@shi-han.nl
©Copyrights