Sensei Eric Verhagen (4e dan) brengt een aanvaller ten val.

Wat is aikibudo?

Aikibudo is een sierlijke vechtkunst die opvalt door cirkelende bewegingen, waarna een tegenstander met worpen en klemmen tot rede wordt gebracht.

Het komt voort uit de klassieke vechtkunst van de samurai en bevat daardoor technieken die minder geschikt zijn voor wedstrijden en jonge kinderen.

 

 

 

Het aikibudo bij Shi-Han bestaat uit drie stromingen:

  • 1. Yoseikan-budo
  • 2. Daito-ryu-aiki-jiu-jitsu
  • 3. Katori-shinto-ryu
alain_floquet.png

Alain Floquet (Parijs, 1939) is de grondlegger van deze stijl, die pas sinds 1980 aikibudo heet. Meer over de historische achtergronden lees je in de Geschiedenis van het aikibudo.

Aikibudo is met recht een remix en bevat onder meer elementen van aikido, jiu-jitsu en kobudo (wapentechnieken). Dit leentje-buur spelen is een van de sterke punten van aikibudo: het maakt niet uit waar een techniek vandaan komt, als hij maar werkt. Bij aikibudo zijn de volgende technieken belangrijk:

  • bevrijdingstechnieken (tehodoki)
  • valtechnieken (ukemi)
  • lichaamswendingen en -verplaatingsen (tai-sabaki)
  • werptechnieken (nage-waza)
  • controletechnieken (osae-waza)
  • technieken met wapens

De kracht en uitdaging van het aikibudo zit in de combinatie van de technieken. Niets is vast omschreven. De aikibudoka ziet iedere situatie als uniek en vindt een passende oplossing.

aikibudo3.png

Vechtkunst of vechtsport?

Aikibudo-technieken zijn bedoeld om een gevecht snel en resoluut te beëindigen. In tegenstelling tot judo is het dan ook geen sport, hoewel er wel aan je conditie wordt gewerkt. Aikibudo is door de nadruk op praktische zelfverdediging erg geschikt voor beginners in de vechtkunst. De kunst is minder direct dan de meeste vechtsporten en leunt meer op timing en kunde, dan op kracht en uithoudingsvermogen. Laat je echter niet misleiden door het ogenschijnlijke gemak van de technieken: als zelfverdedigingskunst is aikibudo buitengewoon realistisch!

Bij aikibudo maak je economisch gebruik van je eigen energie én die van je tegenstander. Je leert verschillende vormen van kracht te onderscheiden en te gebruiken. Hierbij spelen timing en goed ontwikkelde reflexen een belangrijke rol, evenals evenwichtverstoringen. Dit leer je alleen door veel doen. Tijdens onze aikibudotraining wordt hieraan uitvoerig aandacht besteed.

Souplesse, evenwicht en het ombuigen van kracht vormen de kern van aikibudo. Door de training wordt én blijf je soepel van lichaam & geest. Je leert je ademhaling te controleren en werkt aan je uithoudingsvermogen. Je ontwikkelt zelfvertrouwen en zelfbeheersing. En hoewel je tegenstanders uit balans haalt, sta je door aikibudo juist evenwichtiger in het dagelijkse leven.

Voor meer achtergrondinformatie over aikibudo verwijzen we je graag door naar Aikibudo Nederland (nieuw venster).

decoration
Home
Nieuws
Judo
Aikibudo
Over Shi-Han
Veelgestelde Vragen
Fotoalbums
Links
Contact
Zoeken
decoration
Shi-Han Vereniging voor Judo en Aikibudo te Leidschendam-Voorburg
Email: info@shi-han.nl
©Copyrights