spacer

1e klas Judo & Aikibudo in Leidschendam - Voorburg

Shi-Han betekent letterlijk: "Het Voorbeeld". Of iets ruimer vertaald: "The masters teacher". Binnen Shi-Han is ruimte voor de budosporten Judo en Aikibudo. Bij Shi-Han staan plezier en veiligheid bovenaan. Als veiligheid niet kan worden gegarandeerd, valt alles weg.

Shi-Han is een open vereniging met hooggekwalificeerde vrijwilligers waardoor u uitstekende budoles krijgt voor een opmerkelijk lage contributie en waar iedereen welkom is. Onze belangrijkste dojo [trainingsplaats] bevindt zich in sportcentrum 'De Fluit' in Leidschendam.

 

Ons bereikte het droeve bericht dat op 4 maart 2022 op 82-jarige leeftijd de heer J.M.J.Verhagen "de Mees" mede-oprichter en jarenlang de leraar en drijvende kracht van Shi-Han is overleden. We herdenken hem als iemand die gedreven zijn passie voor judo op zijn leerlingen probeerde over te brengen. Naast zijn activiteiten binnen Shi-Han was hij ook jarenlang actief binnen de Judobond Nederland (JBN) ondermeer als nationaal scheidsrechter en binnen scheidsrechterscommissie van het district Zuid-Holland. Stuur een email naar info@shi-han.nl voor nadere informatie over het afscheid van de heer Verhagen en de crematieplechtigheid.

 

shi-han kalenderOnze activiteiten voor de komende periode   DojoLessen en contactgegevens

 

animation

Judo is een prachtige combinatie van westerse en oosterse gebruiken. Er zijn maar weinig sporten waarin deze gebruiken zo mooi samengaan. En dan te bedenken dat dit al zo is sinds de oorsprong van het judo. Jigoro Kano San

De vader van het judo, Jigoro Kano, heeft voor de ontwikkeling van het judo ook westerse literatuur bestudeerd en westerse sporten beoefend. Hij stond open voor alles wat een bijdrage kon leveren aan de ontwikkeling van het judo.

Hij heeft bewust gekozen voor de naam judo, wat letterlijk “zachte weg” betekent. Kano bedoelde hiermee dat de ontwikkeling van een leerling in algemene zin centraal moet staan. Dus ook de ontwikkeling van fysieke, mentale en sociale vaardigheden. Het doel is niet om de specifieke technieken beheersen, maar vooral de wijze waarop deze technieken worden aangeleerd: samen met anderen en met wederzijds respect.

Sensei Eric Verhagen (4e dan) brengt een aanvaller ten val.

Aikibudo is een sierlijke vechtkunst die opvalt door cirkelende bewegingen, waarna een tegenstander met worpen en klemmen tot rede wordt gebracht. Het komt voort uit de klassieke vechtkunst van de samurai en bevat daardoor technieken die minder geschikt zijn voor wedstrijden en jonge kinderen.

Aikibudo-technieken zijn bedoeld om een gevecht snel en resoluut te beëindigen. In tegenstelling tot judo is het dan ook geen sport, hoewel er wel aan je conditie wordt gewerkt. Aikibudo is door de nadruk op praktische zelfverdediging erg geschikt voor beginners in de vechtkunst. De kunst is minder direct dan de meeste vechtsporten en leunt meer op timing en kunde, dan op kracht en uithoudingsvermogen. Laat je echter niet misleiden door het ogenschijnlijke gemak van de technieken: als zelfverdedigingskunst is aikibudo buitengewoon realistisch!

jita_kyoei.png

Gedragsregels en wederzijds respect

Om budo veilig en met plezier te kunnen beoefenen zijn er gedragsregels en dus ook bij Shi-Han. Deze gedragsregels hebben of een praktische reden of hebben te maken met wederzijds respect. Er is geen sprake van mysterieuze oosterse achtergronden. Shi-Han wil wel het Japanse karakter van de budosport in ere houden, maar het is onzin om klakkeloos allerlei regels te gaan overnemen. Het doel van de gedragsregels is om:

  • de veiligheid van de budoka’s te garanderen
  • de hygiëne te waarborgen
  • en goede leer- en trainomgeving te creëren
  • het wederzijds respect centraal te stellen
  • het plezier in het judo zo groot mogelijk te maken

Deze doelstellingen zijn volstrekt in lijn met de gedachten van Kano. Maar elk weldenkend mens ziet dat dit doelstellingen zijn die voor elke sport gelden en zelfs daarbuiten. Er is een sterke samenhang in de doelstellingen. Plezier kan er alleen maar zijn als alle andere doelstellingen ook worden gehaald.

De heer Verhagen heeft in 1976 Shi-Han opgericht. Als budovereniging wil Shi-Han het gedachtegoed van haar oprichter in ere houden en daarop voortborduren.

Jos Winnink (Voorzitter mrt2006-nov2011)

decoration
Home
Nieuws
Judo
Aikibudo
Over Shi-Han
Veelgestelde Vragen
Fotoalbums
Links
Contact
Zoeken
decoration
Shi-Han Vereniging voor Judo en Aikibudo te Leidschendam-Voorburg
Email: info@shi-han.nl
©Copyrights